Specijalna božićna jela
2023. 12. 05.
Karpatski fišpaprikaš
Sastojci
- 1 cijeli losos (cca. 30-40 dkg)
- 6 krumpira
- 25 dkg smrznuti miks povrća (brokule, cvjetača, mrkva)
- 2 rajčice
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- sol, papar po ukusu
- petrusalim i kopar po ukusu
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica ulja
1. Luk nasjeckajte na kocke, zatim ispecite na ulju, i dodajte crvenu papriku. Nalijte u posudu 2 litre vode!
2. Ribu očistite i narežite na veće komade i sve stvite u juhu! Račice također nasjeckajte na kockice i stavite u lonac. Kuhajte 20-25 minuta! Dok se riba kuha očistite i narežite krumpir! Zatim izvadite ribu i skinite riblje meso s kostiju. Budite temeljiti da kosti ne dospiju u juhu!
3. Izblendajte juhu štapnim mikserom! Dodajte povrće, zatim nasjeckani petrusalim i kopar! Kada se povrće skuha, možete vratiti ribu u juhu!
4. Posolite i popaprite po ukusu! Naribajte češnjak, i na kraju dodajte juhi! Ostavite juhu par minuta na stranu – i gotov je karpatski fišpaprikaš!
Specijalna sarma
Sastojci
- 150 g slanine
- 1 glavica luka
- 5 češanja češnjakadimljenih kobasicafüstölt kolbász
- 500 g mljevena svinjetina
- 1 žlica svinjske masti
- ½ žlice pirea od rajčice
- 2 žličice crvene paprike
- sol, papar
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 vrećica gotove riže
- 300 ml vode
- 1 kg rezanog kiselog kupusa
- 400 g kiselog vrhnja
1. Ispecite slaninu u vrućoj tavi! Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i za par minuta i nasjeckane kobasice. Sve ispirjajte dobro i ostavite da se ohladi!
2. Začinite mljevenu svinjetinu s mašću i pireom od rajčica. Dodajte mljevenu papriku, sol, papar i kumin. Umiješajte rižu i vodu u smjesu od kobasica i luka.
3. Stavite jedan sloj kiselog kupusa u jednu tavu za pečenje; na to možete staviti polovinu smjese s mljevenim mesom; zatim još jedan slij kupusa; pa onda preostalo meso, a za kraj još jedan sloj kupusa i na sve to kiselo vrhnje.
4. Pregrijte pećnicu na 180 stupnjeva i u njoj pecite jelo 30-40 minuta, nakon toga, uključite funkciju grill-a i pecite dalje jelo dok se vrhnje ne porumeni!
(izvor: streetkitchen.hu)
Slani božićni kolač s čvarcima u tijestu, s nadjevom od krvavice i jabuke
Sastojci
Za tijesto:
- 2 dl mlijeka
- 2 dkg kvasca
- 50 dkg brašna
- 25 dkg mljevenih čvaraka
- 3 žumanjka
- sol
Za nadjev:
- krvavice
- jabuka
- senf sa sjemenkama
1. Mljevene čvarke i brašno izmrvite rukama. Cilj je da sitni dijelovi brašna budu zamotani mašću. (Na taj način na stvraju se mreže od glutena i dobit ćete raspadljivo tijesto za rezultat.)
2. Kvasac őpomiješajte s mlakim mlijekom. Umiješajte žumanjke i stavite u smjesu naribane jabuke! Smijesite toliko, dok smjesa ne postane homogena! Na toplom mjestu, pustite da se tijesto digne.
3. Krvavice oslobodite od svoje kore. Unutarnji dio krvavica stavite u zdjelu, dodajte naribane jabuke! Zatim tome dodajte žličicu senfa i dobro izmiješajte smjesu.
4. Na dignuto tijesto posložite nadjev, da ga ima svugdje. Narolajte tijesto, namažite ga jajem pobockajte ga vilicom i lijepo ga ispecite dok ne porumeni!
Nadamo se, uspjeli smo Vam ponuditi ideje da ovogodišnji Božić bude antitradicionalan. Za daljnje ideje péosjetite nas na Facebook stranici!
Najpopularniji postovi
Povezani proizvodi
LOUIS TELLIER 3 mm sito za M500 profesionalni mlin
112,50 EUR(90,00 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER 3 mm sito za P1000 profesionalni mlinac
128,12 EUR(102,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER M500 Profesionalni okvir za pasiranje
251,25 EUR(201,00 EUR + PDV)
2025.06.20.
LOUIS TELLIER P1000 Profesionalna pasirka na postolju
708,12 EUR(566,50 EUR + PDV)
2025.06.20.