gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Al dente: tajne kuhanja tjestenine

2025. 10. 07.

Al dente: tajne kuhanja tjestenine

Od običnog do al dente: Tajna savršene domaće tjestenine

Kako kod kuće skuhati savršenu tjesteninu al dente, bilo od durum pšenice ili sorti na bazi jaja?
Koja su najbolja vremena kuhanja, kako rukovati svježom tjesteninom i kada je prethodno kuhanje nepotrebno? Prikupili smo najvažnija pravila za tjesteninu kako biste svaki put postigli rezultate kvalitete restorana.

Pravila za tjesteninu – Osnove

Svi vole dugačke, nježne špagete sa svilenkastim umakom i posipom parmezana! Ili možda klasičnu tjesteninu s kupusom? Svatko ima svoj favorit, ali da bi se postigla savršena tekstura, mora se slijediti nekoliko osnovnih pravila.

  • Odgovarajući lonac: Potrebno vam je najmanje 1–1,5 litara vode na 100 g tjestenine.
  • Vrijeme kuhanja: Za al dente teksturu, najbolje je smanjiti vrijeme kuhanja naznačeno na pakiranju za 1–2 minute.
  • Ne ispirati hladnom vodom: Prema talijanskoj metodi, tjestenina se dovršava kuhati kada se pomiješa s umakom.

Talijani vrlo ozbiljno shvaćaju koja debljina, oblik i duljina tjestenine ide uz koji umak – te što je dopušteno ili zabranjeno tijekom kuhanja.

Al Dente – Tajna savršene teksture

U Italiji je osnovno pravilo kuhati tjesteninu al dente. To znači da zadržava blago čvrstu, "žilavu" sredinu. Da biste to postigli, smanjite vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju za 1-2 minute.

Preporučeno vrijeme kuhanja za al dente tjesteninu:

  • Durum špageti: Oko 6 minuta – čak i kad su kuhaniji, mnogi ih preferiraju na ovaj način.
  • Tjestenina s jajima: 4–5 minuta – mekši, brzo se kuhaju.
  • Svježa tjestenina (pasta fresca): 1–2 minute – pomiješajte s umakom odmah nakon kuhanja, inače će se prekuhati.

Nakon vađenja iz kipuće vode, tjestenina se još neko vrijeme nastavlja omekšavati. Zato je u ovom trenutku treba pomiješati s umakom, dopuštajući joj da upije okuse i postigne svilenkastu teksturu.

Ako želite olakšati postupak, upotrijebite umetak za tjesteninu. To olakšava vađenje tjestenine, a neće vam trebati ni cjedilo.

Svježa tjestenina – Kuhanje svježe tjestenine

Svježa tjestenina – Ovo je domaća, nesušena tjestenina. Nakon kuhanja ne postane tvrda kao sušena tjestenina, ali se ipak može skuhati al dente: dovoljno je samo 1-2 minute.

  • Nisu sva brašna ista: Tijekom miješenja obratite pozornost na to kako tijesto upija vodu.
  • Eksperimentirajte s vremenom kuhanja – prvo isprobajte malu količinu.

Ako često pravite svježu tjesteninu, vrijedi provjeriti Imperia iPasta strojeve za tjesteninu, koji vam omogućuju brz i precizan rad.

Slojevite i pečene tjestenine – Treba li ih prethodno kuhati?

U ovom slučaju, vrsta jela određuje je li prethodno kuhanje potrebno. Za lazanje, prethodno kuhanje općenito nije potrebno, jer tjestenina upija vlagu tijekom pečenja.

Često postavljana pitanja

Što točno znači al dente?
Tjestenina kuhana "za zube", što znači da je još uvijek blago čvrsta i elastična u sredini, ali ne sirova.
Koliko dugo treba kuhati špagete?
Za durum špagete, oko 6 minuta za al dente; za tjesteninu s jajima, 4-5 minuta. Uvijek oduzmite 1-2 minute od vremena kuhanja navedenog na pakiranju.
Je li potrebno lazanje prethodno kuhati?
Ne nužno. Ako ima puno umaka, tjestenina će omekšati u pećnici, pa prethodno kuhanje nije potrebno za postizanje savršene teksture.

Želite ukusne špagete sa kremom od lososa? Pogledajte naše lonce i aparate za tjesteninu!


Povezani proizvodi