Al dente: tajne kuhanja tjestenine
2025. 10. 07.
Od običnog do al dente: Tajna savršene domaće tjestenine
Kako kod kuće skuhati savršenu tjesteninu al dente, bilo od durum pšenice ili sorti na bazi jaja?
Koja su najbolja vremena kuhanja, kako rukovati svježom tjesteninom i kada je prethodno kuhanje nepotrebno? Prikupili smo najvažnija pravila za tjesteninu kako biste svaki put postigli rezultate kvalitete restorana.
Pravila za tjesteninu – Osnove
Svi vole dugačke, nježne špagete sa svilenkastim umakom i posipom parmezana! Ili možda klasičnu tjesteninu s kupusom? Svatko ima svoj favorit, ali da bi se postigla savršena tekstura, mora se slijediti nekoliko osnovnih pravila.
- Odgovarajući lonac: Potrebno vam je najmanje 1–1,5 litara vode na 100 g tjestenine.
- Vrijeme kuhanja: Za al dente teksturu, najbolje je smanjiti vrijeme kuhanja naznačeno na pakiranju za 1–2 minute.
- Ne ispirati hladnom vodom: Prema talijanskoj metodi, tjestenina se dovršava kuhati kada se pomiješa s umakom.
Talijani vrlo ozbiljno shvaćaju koja debljina, oblik i duljina tjestenine ide uz koji umak – te što je dopušteno ili zabranjeno tijekom kuhanja.
Al Dente – Tajna savršene teksture
U Italiji je osnovno pravilo kuhati tjesteninu al dente. To znači da zadržava blago čvrstu, "žilavu" sredinu. Da biste to postigli, smanjite vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju za 1-2 minute.
Preporučeno vrijeme kuhanja za al dente tjesteninu:
- Durum špageti: Oko 6 minuta – čak i kad su kuhaniji, mnogi ih preferiraju na ovaj način.
- Tjestenina s jajima: 4–5 minuta – mekši, brzo se kuhaju.
- Svježa tjestenina (pasta fresca): 1–2 minute – pomiješajte s umakom odmah nakon kuhanja, inače će se prekuhati.
Nakon vađenja iz kipuće vode, tjestenina se još neko vrijeme nastavlja omekšavati. Zato je u ovom trenutku treba pomiješati s umakom, dopuštajući joj da upije okuse i postigne svilenkastu teksturu.
Ako želite olakšati postupak, upotrijebite umetak za tjesteninu. To olakšava vađenje tjestenine, a neće vam trebati ni cjedilo.
Svježa tjestenina – Kuhanje svježe tjestenine
Svježa tjestenina – Ovo je domaća, nesušena tjestenina. Nakon kuhanja ne postane tvrda kao sušena tjestenina, ali se ipak može skuhati al dente: dovoljno je samo 1-2 minute.
- Nisu sva brašna ista: Tijekom miješenja obratite pozornost na to kako tijesto upija vodu.
- Eksperimentirajte s vremenom kuhanja – prvo isprobajte malu količinu.
Ako često pravite svježu tjesteninu, vrijedi provjeriti Imperia iPasta strojeve za tjesteninu, koji vam omogućuju brz i precizan rad.
Slojevite i pečene tjestenine – Treba li ih prethodno kuhati?
U ovom slučaju, vrsta jela određuje je li prethodno kuhanje potrebno. Za lazanje, prethodno kuhanje općenito nije potrebno, jer tjestenina upija vlagu tijekom pečenja.
Često postavljana pitanja
- Što točno znači al dente?
- Tjestenina kuhana "za zube", što znači da je još uvijek blago čvrsta i elastična u sredini, ali ne sirova.
- Koliko dugo treba kuhati špagete?
- Za durum špagete, oko 6 minuta za al dente; za tjesteninu s jajima, 4-5 minuta. Uvijek oduzmite 1-2 minute od vremena kuhanja navedenog na pakiranju.
- Je li potrebno lazanje prethodno kuhati?
- Ne nužno. Ako ima puno umaka, tjestenina će omekšati u pećnici, pa prethodno kuhanje nije potrebno za postizanje savršene teksture.
Želite ukusne špagete sa kremom od lososa? Pogledajte naše lonce i aparate za tjesteninu!
Povezani proizvodi
IMPERIA Simplex nastavak za spaghetti 2mm
24,38 EUR(19,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za tjesteninu Capelli d'Angelo 0.8mm
24,38 EUR(19,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za Tagliatelle 2mm
24,38 EUR(19,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za Reginette Lasagnette 12mm
24,38 EUR(19,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za tjesteninu Capelli d'Angelo 1.5mm
28,12 EUR(22,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za Trenette 4mm
28,12 EUR(22,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za Fettuccine 6.5mm
28,12 EUR(22,50 EUR + PDV)
IMPERIA Simplex nastavak za Lasagnette 12mm
28,12 EUR(22,50 EUR + PDV)